Ta bort bristningar

Det finns många med hudbristningar som känner sig obekväma med dessa. Många läkare inser detta, och det finns flera behandlingar för att ta bort bristningar och minimera uppkomsten. Även om ingen metod för närvarande garanterar fullständig borttagning av bristningar (förutom kirurgi) finns det flera alternativ för dig att välja mellan. Observera att bristningar i huden inte utgör någon medicinsk fara och inte heller orsakar fysisk smärta. Hudbristningar är en kosmetisk fråga och även läkare och försäkringsbolag har den uppfattningen. Gällande behandlingsmetoder mot bristningar så gäller det att ordentligt kolla upp behandlande klinik vid tex laserkirurgi. Ta referenser och välj inte första bästa (billiga). Nedan följer behandlingsmetoder för att minska och i bästa fall ta bort  bristningar.

Kräm mot bristningar
Det finns ett antal krämer och salvor att köpa som hävdar att de kan göra hudbristningar försvinner. Dessa krämer är oftast effektivast mot nyuppkomna rödlila bristningar. Ett bra tips är att börja med en kräm för att se om du blir nöjd med resultatet innan du går vidare och provar laser eller peeling . Vissa krämer fungerar bättre mot röda bristningar medans en kräm är bättre mot äldre bristningar och även förebygger. Läs mer om olika välprövade krämer mot bristningar.

Kemisk peeling
Kemisk peeling är ett vanligt sätt att ta behandla hudbristningar. Under denna process används en utspädd form av syra för att ta bort det översta lagren av hud för stimulera produktionen av hudceller i underliggande epidermala skikt. Resultatet är mindre märkbara hudbristningar och slätare hud. Denna process tar oftast mer än en session, och det finns en risk för ytterligare ärr och eventuell hudblekning från de kemikalier som används.

Laserkirurgi
Laserkirurgi är den dyraste av de behandlingsalternativet för bristningar. Detta beror på att det brukar ta 5 till 6 behandlingar innan man ser resultat. Studier visar att denna typ av behandling har sina bästa resultat på nyare hudbristningar som är rödlila till färgen. Laserbehandlingar stimulerar nytillväxt av vävnad i mittenlagret av huden som kallas dermis. På grund av denna produktion av ny såkallad dermal vävnad, kan en förbättring av förekomsten av hudbristningar fortsätta upp till 6 månader efter laserbehandlingarna.

Huskurer
Regelbunden användning av krämer som innehåller retinoinsyra eller Retin-A kan vara effektivt.  Det finns Studier som visar att användning av 0,1% tretinoin kräm i sex månader signifikant minskade uppkomsten av hudbristningar. Observera dock att retinoinsyra eller Retin-A inte rekommenderas för kvinnor som är gravida eller ammar. Andra populära behandlingar inkluderar kakaosmör, nyponolja och jojobaolja, med varma bad, regelbundet massera det drabbade området dagligen. I likhet med huskurer för andra problem är resultaten lika varierande som metoderna. Du får prova dig fram och inte ha för stora förhoppningar.

Bilder före och efter behandlingar mot bristningar

ta bort bristningar
Behandling med kräm.
bristningar
Behandling med kräm.

Bristningar behandlade med laserkirurgi

Behandling med laserkirurgi.