Bristningar vid graviditet

Under graviditeten en genomgår kvinnans kropp en mängd förändringar.  Illamående, ryggvärk, åderbråck, värkande ben och fötter och de fruktade hudbristningarna som drabbar 75% av alla gravida kvinnor. Bristningarna orsakas av den plötsliga expansionen av huden, i kombination med effekten av hormoner som förhindrar bildandet av kollagen och elastin som nomalt motverkar hudbristningar. Bristningarna syns normal i slutet av graviditeten som röda linjer men som bleknar med tiden och ändras till i stort samma färg som huden. För att förebygga uppkomsten av bristningar vid graviditeten rekommenderas följande;

  • En hälsosam och balanserad kost med färsk frukt och grönsaker med mycket mineraler och vitaminer, A, C och E främjar tillväxten av elastin och kollagen i kroppen.
  • Regelbunden daglig massage av de områden som sannolikt kommer att påverkas och kan bilda bristningar. Massage ökar blodcirkulationen.
  • Drick mycket vatten för att att hålla huden fuktig och mjuk.
  • Bristningsförebyggande krämer utformas och formuleras för att öka hudens elasticitet. Skinceptions testvinnande kräm ökar hudens elasticitet och förebygger hudbristningar
  • Vetegroddsolja har visat sig vara en effektiv behandling om den tillämpas på ett tidigt stadium.
  • Viktökningen bör hållas inom rimliga nivåer. Att gå upp mer än 15-20 kilo under graviditeten bidrar till ökad risk för bristningar i huden.  I den mån det är möjligt bör viktuppgången ske jämt fördelat under graviditeten så att huden hinner med att anpassa sig.

Bristningar och bröst hos gravida
En del av att kvinnans kropp förbereder sig för ankomsten av en ny bebis leder till att brösten blir större för att börja producera mjölk. Vissa kvinnor kommer att utveckla hudbristningar på brösten och det är en fördel att använda fuktighetskräm eller tex vetegroddsolja dagligen för att förebygga bildandet av bristningar. En stödjande behå ger tyngre byst det extra stöd som behövs och är a och o för att förebygga bristningar på brösten.

Till sist det viktigaste
Det är viktig att inse att det är normalt att få bristningar under graviditeten. Tänk på att kontrollera alla krämer du använder noga så att de inte skadar barnet eller går ut i bröstmjölken. Överdriv inte dina försök att förebygga hudbristningarna. Det ofödda barnets hälsa kommer alltid först. Prata med din mödravårdcentral om du är osäker på vad som är lämpligt.
[yasr_overall_rating size=”medium”]